CBCG: Opstanak eura u Crnoj Gori nije ugrožen

Bez autora
Nov 29 2011

Savjet Centralne banke Crne Gore zaključio je na danas održanoj sjednici, da opstanak eura u Crnoj Gori nije ugrožen kao i da nema razloga za strah deponenata. Na sjednici Savjeta CBCG dvadesetprvoj po redu, kojom je predsjedavao guverner te banke Radoje Žugić, razmotrena je akutelna situacija vezana za euro, kao i aktuelno stanje u bankarskom sistemu. CBCG je pripremila plan za djelovanje i u najnepovoljnijem scenariju i nema razloga za strah deponenata. Savjet je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena. S obzirom na umjerenije kretanje cijena u trećem kvartalu i pad agregatne tražnje, revidirana je i naša projekcija inflacije za 2011. godinu, tako da se očekuje stopa inflacije u rasponu od 2,75 odsto do 4 odsto. U slučaju nestanka eura, koji se smatra malo vjerovatnim, garanti štednje, kako navode iz CBCG građanima su: Banke koje su iznad prosječno likvidne i solventne; Fond za zaštitu depozita (do kraja godine osigurani depoziti iznose 20.000 eura, a od 1. decembra 2012. godine 35.000 eura); Značajna likvidna sredstva kojima raspolaže CBCG.

CBCG: Opstanak eura u Crnoj Gori nije ugroženSavjet Centralne banke Crne Gore zaključio je na danas održanoj sjednici, da opstanak eura u Crnoj Gori nije ugrožen kao i da nema razloga za strah deponenata.

Na sjednici Savjeta CBCG dvadesetprvoj po redu, kojom je predsjedavao guverner te banke Radoje Žugić, razmotrena je akutelna situacija vezana za euro, kao i aktuelno stanje u bankarskom sistemu.

- CBCG je pripremila plan za djelovanje i u najnepovoljnijem scenariju i nema razloga za strah deponenata, naodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena.

- S obzirom na umjerenije kretanje cijena u trećem kvartalu i pad agregatne tražnje, revidirana je i naša projekcija inflacije za 2011. godinu, tako da se očekuje stopa inflacije u rasponu od 2,75 odsto do 4 odsto, navedeno je u saopštenju.

U slučaju nestanka eura, koji se smatra malo vjerovatnim, garanti štednje, kako navode iz CBCG građanima su: Banke koje su iznad prosječno likvidne i solventne; Fond za zaštitu depozita (do kraja godine osigurani depoziti iznose 20.000 eura, a od 1. decembra 2012. godine 35.000 eura); Značajna likvidna sredstva kojima raspolaže CBCG.

Savjet je, kako stoji u saopštenju, utvrdio Politiku Centralne banke Crne Gore u 2012. godini sa smjernicama za njeno ostvarivanje.

Posebna pažnja u narednoj godini pokloniće se izradi nacionalnog plana za djelovanje u vanrednim okolnostima, kao i pripremi posebnog zakona za očuvanje finansijske stabilnosti.

- Upravljanje sredstvima međunarodnih rezervi zasnivaće se na principima sigurnosti plasmana i urednog servisiranja obaveza Crne Gore prema inostranstvu. Na unutrašnjem planu, CBCG će održavati siguran, efikasan i efektivan platni promet baziran na međunarodnim standardima, principima i najboljoj praksi funkcionisanja platnih sistema, saopštili su iz CBCG.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za oktobar, kao i izvještaj Glavnog ekonomiste za III kvartal 2011. godine.

- Konstatovano je da je u prvih devet mjeseci ekonomski rast bio iznad očekivanja i da je stopa rasta BDP-a iznosila oko 3,5 odsto.

Ključni pokretači ekonomskog rasta su bili: turizam, građevinarstvo i trgovina.

- U šumarstvu je registrovan skroman ekonomski rast, a u oblasti industrijske proizvodnje očekivan pad, ali je proizvodnja u prerađivačkoj industriji i vađenju ruda i kamena u porastu. Sektor saobraćaja u većini segmenata bilježi pad, saopšteno je iz CBCG.

Usporavanje rasta svjetske ekonomije i produbljivanje dužničke krize u Eurozoni, negativno će se odraziti na ekonomski rast u sljedećoj godini, navode iz CBCG i naglašavaju da su kao glavni rizici na unutrašnjem planu dalje prisutni- budžetski deficit i prenapregnute javne finansije, rastuća nelikvidnost realnog sektora i neadekvatan nivo kreditne aktivnosti banaka koje- uprkos relaksaciji od strane Centralne banke, ne mogu preuzeti na sebe ulogu generatora privrednog rasta i razvoja

Savjet je donio odluku o uvođenju polugodišnje obaveze banaka da izvještaju Centralnu banku o vrsti, vrijednosti i vremenu sticanja nepokretnosti. Savjet je donio Odluku i o imenovanju predsjednika i članova Savjetodavnog odbora CBCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik